87,8 FM Frecvența care face diferența!
Ascultă LIVE
Acum la radio
N/A cu N/A

NON STOP

Home Showbiz Monden Săptămâna Patimilor: obiceiuri și tradiții în zona Brașovului
Inapoi

Săptămâna Patimilor: obiceiuri și tradiții în zona Brașovului

19.04.2022

Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși, abia ce a început. Aceștia obișnuiesc să participe la Denii, slujbele deosebite de seară, din această săptămână, iar gospodinele pregătesc casa și masa în întâmpinarea Sfintelor Sărbători de Paște. În zona Brașovului întâlnim obiceiuri specifice care se practică în această săptămână și în Săptămâna Luminată, care se mențin de secole.

Majoritatea obiceiurilor din această săptămână se practică de către creștinii ortodocși în toată țara. Printre acestea amintim: participarea la Denii, curățenia generală de primăvară, vopsitul ouălor în Joia Mare, pregătirea plăcintelor și cozonacilor de către gospodine, ș.a. Cu toate acestea, în majoritatea zonelor din România, se practică și anumite obiceiuri autentice, care se păstrează de secole. În județul Brașov regăsim astfel de tradiții autentice, ce îmbogățesc zestrea folclorică.

„Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blestemă casa!”

„Pe vremuri, în această săptămână, în gospodării, se scotea totul afară din casă, se aerisea locuința ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruia și se spăla totul. «Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blestemă casa!», zice o vorbă din bătrâni. Bărbații trebuiau să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele la treburile din gospodărie. Pe vremuri, tot în această săptămână se tocmeau lăutarii pentru hora satului”, precizează Muzeul de Etnografie Brașov, pe pagina de Facebook.

Împodobirea bradului şi stropitul fetelor

În zona judeţului Braşov, cei tineri obișnuiesc să împodobescă cu crengi de brad, porţile caselor în care locuiesc fetele nemăritate. Acest lucru se întâmplă în noaptea de dinaintea Paștelui. Fetele au datoria să urmărească feiciorii, astfel încât a doua zi să ghicească băieții care au trecut pe la ele și să  îi răsplătească cu bucate sau bani. 
În cea de-a doua zi de Paşte, la Rupea, bărbaţii şi băieţii merg în vizită la vecini și apropriați și stropesc cu parfum sau apă fetele şi doamnele pe care le găsesc în casă şi le urează să rămână tinere şi frumoase. 

Obiceiul plugarului din Țara Făgărașului

Plugarul este un obicei atestat încă din 1675 de către Mitropolitul Ardealului Sava Brancovici. Este inspirat de hărnicia țăranului. Primul om care a scos plugul în anul acela va fi făcut plugar. “Plugarul este un obicei tradițional care se organizează în fiecare an cu ocazia Paștelor Ortodoxe. În cadrul evenimentului se cinstește prima cunună de grâu, în speranța unei recolte bogate în anul respectiv și a bunăstării generale pentru comună”, menționează preotul Remus Răsvan pe blogul său. Obiceiul Plugarului are loc în a doua zi de Paște, în Cuciulata, Vad și satele de pe malul râului Olt din județul nostru. Mai multe despre acest obicei pot fi aflate la Muzeul de Etnografie Brașov. Ritualul are, pe de o parte, rolul de a ține la distanță duhurile rele și stihiile naturii, dar și de a vesti începutul primăverii și al anului agrar. 

Junii Brașovului din Duminica Tomii

Un obcei exclusiv al Braşovului este defilarea călare a Junilor pe străzile din Centrul Brașovului, în Duminica Tomii. Acest obicei celebrează intrarea în cetate a românilor. Prima dată când junii au defilat călare prin burgul săsesc a fost în Miercurea Paștilor, din anul 1919. 



Ioana Mircea

 

 

 

Istoria Brașovului in 30 de secunde

Istoria Brasovului

Câștigă o reducere de 20 % in cadrul consultatiei de specialitate nefrologie

consultatii nefrologie